Национална награда за живопис – "Захарий Зограф"

НАЦИОНАЛНА НАГРАДА ЗА ЖИВОПИС
Захарий Зограф

Иван Димов – 1979

•Нощи•

 Иван /Димов/ Иванов е роден на 19.02.1943г. в с. Маломир, Ямболски окръг. Завършва (1970 г.) илюстрация във ВИИИ „Н. Павлович“, София, при Петър Чуклев. Участва в ОХИ, в изложби в Братислава и Букурещ. Работи в областа на графиката, илюстрацията и живописта, в духа на асоциативно – метафоричния подход и понякога фотореализма. Създава деликатно, изтънчено и лирично изкуство. В произведенията му миналото и настоящето преливат едно в друго и създават чувството за безвремие.

 Художникът участва в международните биеналета на графиката в Краков, Баден – Баден, Милюз, Любляна, Сао Паулу, Берлин, както и в представителни изложби на съвременно българско изкуство в САЩ, Холандия, Мексико, Япония, Германия и др. Отличен е с национална награда за живопис „Захарий Зограф“(1979 г.), международна награда за графика „Интерграфика“, Берлин(1984 г.), награда на СБХ за живопис на името на Владимир Димитров-Майстора, награда за живопис „Златю Бояджиев“ и др.

Негови произведения са собственост на НХГ, СГХГ, графичната колекция на музея „Пушкин“ в Москва, колекцията на Лудвиг, Германия, както и на частни колекции във Франция, Германия, Холандия, САЩ.