Национална награда за живопис – "Захарий Зограф"

НАЦИОНАЛНА НАГРАДА ЗА ЖИВОПИС
Захарий Зограф

Любен Гайдаров – 1987

•Семейство•

 

Любен Гайдаров е роден на 12 юли през 1906 г. в гр. Русе в семейството на банковия чиновник Тодор Гайдаров и съпругата му Величка. Рисува от най-ранна детска възраст. Завършва живопис през 1931 в Художествената академия в София при проф. Никола Маринов. Безработицата и липсата на средства го принуждават да търси учителско място, като последователно работи в Пирдоп, Петрич и  през 1943 г. се установява в Перник, заедно със съпругата си и Невена и дъщеря си Веселина.

Заедно с Владимир Егер, той е един от основателите на групата на Съюза на българските художници в Перник и известно време е неин секретар. По негова идея се създава градската художествена галерия, която след смъртта му от 2004г. носи неговото име. Любен Гайдаров е един от най-стойностните представители на българската живопис.  След първата си самостоятелна изложба през 1981г., сам определя себе си като кубист, а  остротата на кубистичните му видения и задълбоченото изследване на пластичната форма са  поразяващи и запонящи се. Десетки са неговите ученици именити художници.

Любен Гайдаров е носител на орден „Кирил и Методий“ II степен от 1963 и I степен от 1966, и наградата от СБХ за живопис през 1965. Получил е златна емблема за картината „Миньорско семейство“ и наградата „Захарий Зограф“, обявен е за почетен гражданин на Самоков. През 2001 президентът Петър Стоянов го награждава с орден „Стара планина“ I степен.