Национална награда за живопис – "Захарий Зограф"

НАЦИОНАЛНА НАГРАДА ЗА ЖИВОПИС
Захарий Зограф

Тома Върбанов – 1980

•Трасета•

Тома Върбанов е роден на 19 октомври 1943 г. в град Пловдив. Проф. Тома Върбанов е известен наш художник и дългогодишен преподавател по стенопис и живопис в Националната художествена академия.
Завършил Стенопис в Национална художествена академия – София. Специализирал Живопис в академията „Гранд Шомиер“ в Париж. Повече от 35 години се изявява на широка творческа територия в стенните изкуства, всички жанрове на живописта и рисунката.
Негови мозайки и стенописи красят светски и сакрални обекти от национално и регионално значение – мозайка във фоайето на Физико-математическия факултет на СУ, фасадна мозайка на кметството в Монтана, интериорни мозайки в обувен завод – Хаджидимово, фасадни стенописи (техника „сграфито“) на пристанище Бургас, учебна сграда в Ямбол. Най-новата му реализация са стенописите в православния храм „Успение Богородично“ – курорта Пампорово (2002-2008).
Като живописец проф. Върбанов работи в сферата на фигуралната композиция, портрета и пейзажа. За живописното си творчество е носител на най-високите у нас професионални отличия.