Национална награда за живопис – "Захарий Зограф"

НАЦИОНАЛНА НАГРАДА ЗА ЖИВОПИС
Захарий Зограф
живопис

Анета Дръгошану – 2013

•Завръщането• (диптих)

Анета Дръгушану e rодена на 29.10.1937 година в село Поточ, Румъния 1963 г. – завършва живопис при проф. Корнелиу Баба в Художествената академия в Букурещ и се установява в България. Участие в множество изложби у нас и в чужбина – Румъния, Англия, Франция, Италия, Монако. Нейни произведения притежават НХГ, СГХГ, Музей “Пушкин” в Москва, както и частни колекции у нас и зад граница Носител е на орден „Кирил и Методий“ – II степен, отличието „Златен век“ на Министерство на културата, награда на Съюза на българските художници „Илия Бешков“ за рисунка (1987), Награда на СБХ за живопис  – Смолян и Търговище (1989), Награда на СБХ за живопис – „Есенен салон“ с участието на балкански страни (1995), втора награда от международния конкурс „Балкански художници“ (2004), националната награда за изобразително изкуство „Захарий Зограф”(2013).

 


 

Любомир Савинов – 2012

•ЖЕНА В СИНЬО•

Любомир Савинов е роден на 2 септември 1941 г. в София. Завършва стенопис в Художествената академия при проф. Георги Богданов. Работи живопис и графика. Картините му са тежки, внушителни, със сурова пластичност и вътрешен заряд. Колоритът е дискретен и е характерен за цялостното творчество на художника – кафяво, зелено, сиво. Тук-там сдържано се прокрадват виолетово-розови или сини щрихи, които налагат по-мек тон. Натюрмортите пресъздават предмети от селския бит, повечето от глина, и усещането е, че са изваяни, а не нарисувани. Характерна особеност е черният контур, с който Савинов изгражда конструкцията и обема. Определят го като виртуозен рисувач. Критиката го нарежда до големите български майстори, но въпреки че картините му са достойни за всеки европейски музей, те не са достатъчно известни у нас. Художникът не е сред любимците на съдбата. Може би заради трудния си характер или заради това, че не се е включил в социалистическия реализъм – по време на тоталитаризма Савинов прави само една изложба. Втората е по случай 60-годишния му юбилей, когато подрежда на два етажа от “Шипка” 6 своите пейзажи и монументални композиции.  Любомир Савинов е роден монументалист, който не получава нито една поръчка за монументална работа през изтеклите десетилетия. Това обаче не му е попречило да развие таланта си и да рисува цял живот. Този странен художник създава самобитно изкуство, което със сигурност ще заеме своето подобаващо място в съвременната българска живопис. Признанието, макар и късно идва. През 2013 г. на специална церемония получава националната награда за живопис “Захарий Зограф”.

 


 

Румен Скорчев – 2011

•Закуска на тревата•

Румен Скорчев е роден на 7 октомври 1932 г. в Търговище. През 1964 завършва Илюстрация във ВИИИ „Николай Павлович“ при проф. Веселин Стайков.

Работи като художествен редактор и главен художник на изд. „Народна младеж“. Професор е в катедра „графични изкуства“ в НХА. От края на 60-те години Скорчев добива популярност в България и чужбина с множеството спечелени награди от участия в международни изложби. Стипендиант е на японската фондация Kokusai Koryu Kikin (1979). Организира самостоятелни изложби по целия свят.

Благодарение на контактите си с японския университет „Сейка“ Скорчев подпомага културния обмен на Япония и България, като организира разменни изложби на художници от двете страни.

Академик Румен Денев Скорчев е български художник носител на над 40 национални и международни награди. Илюстратор е на над 200 книги за деца и възрастни. През 2012 г. получава наградата за живопис „Захарий Зограф“ от Съюза на българските художници.

 


 

Емил Стойчев – 2010

•ФРАГМЕНТИ•

Емил Аспарухов Стойчев е роден на 26 юни 1935 година в София. Започва работа като театрален художник в края на 1950-те години. От 1991 година живее и работи в Париж. Той е единственият български художник, който представя Източна Европа в каталога на аукционна къща „Друо“. През 90-те години Жак Ширак, кмет на Париж по това време, го кани да направи изложба в двореца Багател. В края на 90-те години открива голяма изложба в ХГ в Добрич. През 1995 година прави изложба в Музея за чуждестранно изкуство в София по случай 60-годишнината си. През април 2010 година става почетен доктор на НХА, макар да не я е завършил.  Получава множество отличия за творбите си: Орден „Стара планина“ I степен. Наградата на София (1967), Наградата на СБХ „Владимир Димитров – Майстора“ (1979, 1985). Награда от Биеналето в Кан сюр Мер (1981). Голямата награда на VI биенале в Шчечин, Полша (1975)Награда на Градски съвет в Радом, Полша (1987). Голяма награда на Международното жури през 1989 година – „Златен Езоп“. Националната награда „Захарий Зограф“ за изключителни постижения в областта на изобразителните изкуства, удостоена от община Самоков. Орден „Св. Кирил и Методий“ – огърлие.

Емил Стойчев е български художник. Организатор на десетки самостоятелни изложби в България, Франция, Япония, САЩ, Германия, Белгия и други. Негови картини са притежание на известни галерии и публични и частни колекции в Европа, Америка и Азия. Той е най-скъпо продаваният български художник. Творчеството му, характерно със самобитния си модернизъм, е сравнявано с това на Пикасо, Гоя, Танги, Миро.

 


 

Стоимен Стоилов – 2009

•АНТИЧЕН ТЕАТЪР•

 

Стоимен Стоилов е роден на 18 септември 1944 година във Варна. Завършва графика и илюстрация в Художествената академия при проф. Владислав Паскалев. През 1991 г. ателието му във Варна изгаря. Той се мести да живее във Виена, където печели световна слава. Носител е на Хердерова награда, на Гран при, Бърно, сребърен медал в Лайпциг, националната награда за графика на името на Веселин Стайков, националната награда за илюстрация на името на Борис Ангелушев и наградата на името на Илия Петров. Прави самостоятелни изложби в София, Варна, Братислава, Виена, Париж, Осло, Еслинген, Москва, Одеса, Ню Йорк. През последните години работи живопис, а преди това основно графика.

 


 

Васил Чакъров – 2008

•ЧУДАТ ОБЛАК•

Васил Чакъров е роден на 30 април 1934 г. в село Багренци, Кюстендилско но от 1961 г. живее в Самоков. Бил е учител по рисуване в Ярлово и в Самоков. Завършва учителския институт в Дупница. Самостоятелно се подготвя като график, живописец и карикатурист. Член на СБХ от 1979 г. Участва в различни ОХИ с цикли “Живот на село”, Уреждал е самостоятелни изложби в Кюстендил, София, Самоков, Пловдив. Участвал е в много общи художествени изложби на СБХ, в Шестото и Седмото международно биенале на хумора в Габрово /през 80-те години/, както и в изложби на български художници в СССР, Полша, Унгария, Чехословакия, Дания и др.. Лауреат на националната награда за живопис “Захарий Зограф” за 2008 г.

 


 

Магда Абазова – 2008

•ПЕЙЗАЖ ОТ РОДОПИТЕ •

Магда Панчева Абазова е родена на 28.03.1923г. в гр.София. През 1948г. завършва Живопис в Художествената академия в София при проф. Дечко Узунов. Работи пейзажи, натюрморти и портрети. От 1951г. участва в Общи художествени изложби, окръжни изложби на жените -художнички, изложби в Полша, Сирия, Турция, Бахамските острови, както и самостоятелна изложба в София (1972 г.). Получава от СБХ на ОХИ орден „Кирил и Методий“ – ІII ст., а през 2007 г. отличена с Национална награда за живопис „Захарий Зограф“. Магда Абазова е наричана „аристократа на българската живопис”. Картините й са създадени с маниер на изтънченост и висока естетическа култура, непопулярни в нашата живопис. Дори най-абстрактните творби на Магда Абазова са ясно разбрани и обичани както от критиците, така и от публиката. Всички са „уловени“ от настроението на картината. Нейните произведения съчетават модернизъм и пластичност, сдържаност и естетизъм.

Умира на 2 октомври 2011 година.

 

 


 

Йордан Кацамунски – 2007

•СЪНОВИДЕНИЕ XXX•

Йордан Кацамунски е роден на 30 май 1943 г. в гр. Плевен. През 1971 г. завършва живопис в Академията за изящни изкуства в Белград при проф. Младен Сърбинович и проф. Раденко Мишевич. Член е на СБХ от 1972 г.

Йордан Кацамунски реализира над 15 самостоятелни изложби  в София, Орешака, Плевен, Сливен, Варна, Пловдив, Букурещ и Будапеща и др. Участва в ОХИ в България и в представяния на българското изобразително изкуство във Великобритания, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Русия, Франция, Холандия, Япония, Швейцария и други.

Кацамунски е двукратен носител на Наградата на СБХ за живопис „Владимир Димитров – Майстора” (1983 и 1987 г.), както и на Наградата за живопис на Комитета за култура (1978 г.), а през 2007 г. е отличен с национална награда за живопис „Захарий Зограф“.

 

 


 

Стоян Цанев – 2006

•РАВНОДЕНСТВИЕ •

 

Стоян Цанев Цанев е български художник — график и живописец занимаващ се също така и с керамика. Роден на 28 Февруари, 1946г. в град Бургас . През 1973 г. завършва специалност живопис във варшавската Академия за изящни изкуства в класа на Анджей Руджински. Награден е от полското културно министерство. От същата година взема участие в представителните изложби в чужбина на Съюза на българските художници. Твори в областите кавалетна графика, живопис и малка пластика. Автор е и на екслибриси за поетите Недялко Йорданов, Христо Фотев и за изтъкнатия бургаски художник Георги Баев.

През 2007 година получава най-голямата българска награда за живопис — „Захарий Зограф“ и организира изложба в Самоков.

Платна на Стоян Цанев са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия; художествените галерии в Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Сливен, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора, Русе, както и музейни и частни колекции по цял свят.

 


 

Петър Дочев – 2005

•Композиция в червено•

Петър Дочев е роден на 6.10.1934 година в с. Лесидрен. Завършва специалност живопис през 1956г. Известно време работи като художник към „Кремиковци“ и изкуството му е свързано с индустриалния пейзаж. След 1985 година живее и работи в с.Лесидрен.

Реализирал е над 30 самостоятелни изложби. Носител е на втора награда от Международното триенале по живопис в София през 1996 г. Негови произведения са притежание на Националната художествена галерия, на много галерии из страната и частни български и чуждестранни колекционери.

Почива на 5ти август 2005г. Посмъртно е награден с престижната награда „Захарий Зограф“.